Mesane Kanseri Ameliyatı Sonrası Kemoterapi Tedavisi Nedir?

Mesane Kanseri Ameliyatı Sonrası Kemoterapi Tedavisi Nedir?

Mesane kanseri ameliyatı sonrası kemoterapi tedavisi, kanserin tekrarlama yani nüks etme riskini azaltmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Mesane kanseri ameliyatında kanserli doku ya da mesane tamamen çıkarılsa bile, kanser hücrelerinin vücutta yayılmış olma ihtimali vardır. Mesane kanseri ameliyatı sonrası uygulanan  kemoterapi tedavisi, bu kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak veya onları öldürerek kanserin tekrardan oluşma riskini azaltmaya yardımcı olur.

Mesane Kanseri Ameliyatı Sonrası Hemen Uygulanan Kemoterapi Tedavisi

Kapalı mesane kanseri ameliyatından (TUR-M) hemen sonra, ilk 6 saatte, ameliyat sırasında mesane içinde dağılan kanser hücrelerinin tekrardan mesane içerine yuvalanmaması için bazı ilaçlar verilir. Buna erken dönem kemoterapi denir. Bu tedavi her mesane kanseri için uygun olmayabilir. Mesane içerisinde çok fazla miktarda tümör varsa, ameliyat sırasında mesane duvarında delinme olduysa ya da kanama varsa bu tedavi yapılmaz.

Mesane Kanseri Ameliyatı Sonrası Adjuvan Kemoterapi Tedavisi

Mesane kanseri ameliyatı sonrası kemoterapi tedavisi, mesane kanseri hastalarına genellikle ameliyattan sonra uygulanır. TUR-M ameliyatı sonrası gelen patoloji sonucuna göre mesane kanseri bazı kriterlere göre düşük, orta ve yüksek olmak üzere üç risk grubuna ayrılır. Düşük risk grubunda kemoterapi tedavine gerek yoktur. Orta risk grubunda olan hastalar için mesane içerisine sonda ile kemoterapi ilaçları verilir. Ameliyat sonrası uygulanan bu kemoterapiye adjuvan kemoterapi denir. Amaç geride kalan kanser hücrelerini öldürmektir. Kalan kanser hücrelerinin ölmesi, yeni kanser oluşma şansını azaltır.

Mesane Kanseri Ameliyatı Sonrası Sistemik Kemoterapi Tedavisi

Bazen mesane kanseri ameliyatı sonrası dönemde hastalık ilerleyerek metastaz yapar. Yani hastalık başka organlara yayılır. Bu durumda uygulanan kemoterapi tedavisine sistemik kemoterapi denir. Kemoterapi ilaçları, damardan veya ağız yoluyla verilebilir. Damardan verilen kemoterapi, daha güçlüdür ve genellikle daha kısa sürer. Ağız yoluyla verilen kemoterapi, daha az yan etkiye neden olur, ancak daha uzun sürer.

Kemoterapiye bağlı gelişen yan etkiler, uygulanan ilacın türüne ve dozuna göre değişir. En sık görülen yan etkiler arasında bulantı, kusma, ishal, saç dökülmesi ve yorgunluk yer alır.

Özetleyecek olursak;

Mesane kanseri ameliyatı sonrası kemoterapi, kanserin tekrar etmemesi için uygulanan bir tedavidir. Ameliyat sırasında erken dönemde, kapalı mesane tümörü ameliyatından sonra gelen patoloji sonucuna göre orta risk grubundaki hastalarda adjuvan kemoterapi olarak uygulanır.  Mesane kanseri ameliyatı sonrası kemoterapi tedavisi, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak veya öldürerek etkili olur.

Prof. Dr. Yusuf Özlem İLBEY

Mesane Kanseri-Üroloji Doktoru-İstanbul

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.