Yapay Mesane Ameliyatı Yapan Doktorlar
Yapay mesane ameliyatı yapan doktorlar (bağırsaktan mesane ameliyatı yapan doktorlar), üroloji konusunda eğitim almış ürolog doktorlardır. Mesane kanseri, idrar kesesinden köken alan kötü huylu kanser türüdür. Bilinen en sık risk faktörü sigara kullanımıdır. mesane kanseri daha çok erkeklerde görülür. Ancak kadınlar arasında da sigara içmek yaygınlaştıkça, kadınlarda da mesane kanseri görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bunun yanında, kimyasal maddelere maruz kalma ve bazı iş kollarında çalışanlarda (özellikle boya ve kauçuk sanayisi) mesane kanseri daha sık görülmektedir. Mesane kanserinin en sık görülen belirtisi ağrısız, kanlı idrar yapmadır. Bu yüzden ağrısız kanlı idrar şikayeti olan bir kişide ilk akla gelen mesane kanseri olmalıdır.
Yapay Mesane Ameliyatı Nedir?
Yapay mesane ameliyatı, mesane kanseri veya başka nedenlerden dolayı mesanenin tamamen alınması gereken durumlarda uygulanan bir cerrahi işlemdir. Yapay mesane ameliyatında, böbreklerin ürettiği idrarın içinde depolanması için bağırsaktan yeni bir mesane oluşturulur.
Yapay Mesane Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
- İleri evre mesane kanseri nedeniyle mesanesi alınan hastalar
- Mesane kanseri dışında başka nedenlerden dolayı mesanenin alınmasını gerektiren durumlar
Yapay Mesane Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Cerrah, karın bölgesinde bir kesi yaparak veya robotik cerrahi yöntemiyle mesaneyi çıkarır. Daha sonra, bağırsağın bir bölümünü kullanarak yeni bir mesane oluşturur. Genellikle ince bağırsak kullanılır. Oluşturulan yeni mesane, hem böbrekten gelen idrar kanallarına hem de dış idrar kanalına (üretra) bağlanır.
Yapay Mesane Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrası hastalar genellikle 3-5 gün hastanede kalır. İyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir, ancak çoğu hasta birkaç hafta içinde normal aktivitelerine dönebilir.
Yapay Mesane Ameliyatının Riskleri
Her cerrahi işlemde olduğu gibi, yapay mesane ameliyatının da bazı riskleri vardır. Bunlar arasında enfeksiyon, kanama, idrar kaçırma ve bağırsak sorunları sayılabilir.
Yapay Mesane Ameliyatının Avantajları
Yapay mesane ameliyatı, mesane kanseri gibi durumlarda hayat kurtarıcı bir işlem olabilir. Ayrıca, hastaların idrarlarını normal yollarla yapmalarına olanak tanır.
Yapay Mesane Ameliyatı Hakkında Daha Fazla Bilgi
Yapay mesane ameliyatı hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir üroloji uzmanına danışabilirsiniz.
Yapay Mesane Ameliyatı Yapan Doktorlar
Yapay mesane ameliyatı yapan doktorlar, üroonkoloji konusunda deneyimli olan üroloji doktorlardır. Üroloji, idrar yolu ve üreme organlarıyla ilgili hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Yapay mesane, mesane kanseri veya diğer mesane hastalıkları nedeniyle mesanenin tamamen çıkarılması gereken durumlarda, idrarın depolanması için alternatif bir yöntem olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Erken evre mesane kanserinin tedavisinde kapalı olarak tümörün alınması (TUR-M ameliyatı) genellikle yeterli olur. Endoskopik yani kapalı olarak tümörün alınması işlemine TUR-Mesane (transüretral mesane kanseri rezeksiyonu) denir. Bazı hastalarda ise bu işlem sonrası ek tedavi gerekebilir.
Mesane duvarındaki kaslar tutulduysa mesaneyi almak gerekir. Buna radikal sistektomi denir. Bazı hastalarda ameliyat sonrası yapılan değerlendirmede, kanserin lenf bezlerine, mesane dışına veya başka organlara sıçradığı tespit edilir. Mesane dışına çıkmış kanser varsa, kemoterapi ve radyoterapi verilir. Bu şekilde mesane alındıktan sonra hastaya kemoterapi uygulanmasına “adjuvan kemoterapi” denir. Radikal sistektomi ameliyatında, erkeklerde mesane ile birlikte mesanenin lenf bezleri, prostat, seminal veziküller; kadınlarda mesane, lenf bezleri, overler (yumurtalıklar), vajinanın bir kısmı ve uterus (rahim) çıkartılır.
Radikal sistektomi yapılan hastalarda mesane alınır. İdrarın dışarı atılması için idrar kanallarının yeniden düzenlenmesi gerekir. Genellikle bağırsaklardan, sıklıkla ince bağırsaktan alınan bir bağırsak parçasına idrar kanalları bağlanır. Bağırsağın diğer ucu da karın duvarına bağlanır. Böylece idrarın dışarı atılması sağlanır. Buna “ileal loop ameliyatı” denir. Bu hastalar ömür boyu idrar torbası taşımak zorundadırlar.Bazı hastalara ise “yapay mesane (ileal neobladder, ortotopik mesane)” ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatta, ince bağırsaklardan alınan bir parça, bir torba şekline getirilerek mesaneye dönüştürülür. Bu, çıkartılan mesanenin yerine konur. İdrar burada birikir ve hastalar idrarını normal yoldan yaparlar. Bu ameliyata “yapay mesane ameliyatı” denir. Ancak yapay mesane ameliyatı her hasta için uygun değildir. Bu ameliyatın uygulanabilmesi için hastanın bazı şartları taşıyor olması gerekir.Yapay mesanesi olan hastaları günlük hayatlarını normal bir şekilde yaşarlar. Vücutlarında herhangi bir torba taşımalarına gerek yoktur ve bu yüzden yaşam kalitelerinde herhangi bir değişiklik olmaz.
İstanbul Yapay Mesane Ameliyatı Yapan Doktorlar
İstanbul’da yapay mesane ameliyatı yapan doktorlar, ürolojinin üroonkoloji kısmı ile ilgilenen doktorlardır. Prof. Dr. Yusuf Özlem İlbey‘de bu doktorlardan biridir. Mesleki hayatı boyunca bir çok radikal sistektomi ve radikal sistektomi ameliyatı sonrası ileal loop ve yapay mesane (ortotopik mesane) ameliyatları yapmıştır. Gerek uzmanlık eğitimi sırasında, gerekse akademik kariyerinde, bu tür ameliyatların uygulandığı hastanelerde çalışmış ve bu ameliyatları uygulamaktadır.
Prof. Dr. Yusuf Özlem İlbey
İstanbul
Üroloji Doktoru