Ta Mesane Kanseri Tedavisi
Ta mesane kanseri tedavisi, transüretral rezeksiyon (TUR M ameliyatı) adı verilen cerrahi bir işlemle başlar. Bu işlemde, mesane içerisindeki tümör dokusu kapalı (endoskopik) bir yöntemle çıkarılır. Çıkarılan bu dokular patolojik incelemeye gönderilir ve bu patoloji sonucuna göre mesane tümörü risk sınıflaması yapılır. Ek tedavi gerekip gerekmeyeceği bu sınıflamaya göre belirlenir.
Ta Mesane Kanseri Nedir?
Ta mesane kanseri, mesanenin en iç tabakasını örten ürotelyum tabakasında gelişen, henüz daha alttaki tabakaları tutmamış olan yüzeyel bir kanser türüdür. “Ta” terimi, kanserin mesanenin duvarına derinlemesine yayılmadan sadece yüzeyde sınırlı kaldığını belirtir. Bu tür tümörler genellikle papiller (karnabahar benzeri) yapıda olup, mesane içine doğru büyür, ancak kas tabakasına invazyon yapmazlar. Ta mesane kanseri genellikle erken evrede tespit edilir ve kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte, bu tümörlerin yeniden ortaya çıkma riski bulunur, bu nedenle hastaların düzenli takip ve izlemeleri önemlidir.
Ta Mesane Kanseri Tedavisi
Düşük Dereceli Ta Mesane Kanseri Tedavisi
Ta mesane kanseri, mesane kas tabakasını tutmayan yüzeyel papiller karsinomu (Ta) ifade eder. Kanser sadece mesanenin iç yüzey tabakası olan mukoza tabakasındadır ve bu tabakanın altına yayılmamıştır. Mesane kanserinin bu erken evresinde, TUR-M işlemi ve ardından ilk 4-24 saat içinde mesanenin içine verilen kemoterapi ilaç tedavisi (tek doz intravezikal kemoterapi) yeterli olur. Daha sonra hastalar izlem 3. ayda ve daha sonra 9. ayda sistoskopi ile takip edilir. Hastalık nüks ederse yani mesanede tekrar kanser oluşursa bu işlemler sil baştan tekrar edilir.
Orta Dereceli Ta Mesane Kanseri Tedavisi
Orta dereceli invazif olmayan papiller (Ta) tümörlerde ise TUR-M ameliyattan en erken 2 hafta sonra başlamak üzere, 4-6 hafta süre ile haftada bir defa mesane içine kemoterapi verilmesi (intravezikal kemoterapi) uygulanır. Bazı hastalarda bir yıl boyunca her üç ayda haftada bir olmak üzere toplam üç doz idame intravezikal kemoterapi devam ettirilir. Nüks durumunda işlem tekrar edilir.
Yüksek Dereceli Ta Mesane Kanseri Tedavisi
Bu tümörler tedaviden sonra tekrar etme olasılığı çok daha yüksek olan tümörlerdir. Hatta ilerde kas tabakasını tutabilir. Bu nedenle ameliyattan (TUR-M) sonra mesane içine BCG aşısı verilir (intravezikal BCG tedavisi). Ancak bu grup hastalarda bu tedaviden önce bazen re-TUR-M (yeniden TUR M ameliyatı, yeniden mesane kazıma işlemi) gerekebilir. Bu işlem, özellikle ilk ameliyatta çıkarılan dokularda mesane kas tabakası yok ve kas tabakasına yayılıp yayılmadığı konusunda şüphe varsa yapılır.
Mesane içine BCG verilmesi işlemine (intrakaviter BCG tedavisi) genellikle ameliyattan 2-3 hafta sonra başlanır. İlk başlangıçta haftada bir olmak kaydıyla 6 hafta uygulanır. Daha sonra bazı hastalarda 1 yıl, bazı hastalarda ise 3 yıl, her 3 ayda bir 3 hafta üst üste bu tedavi tekrarlanır. Bu zaman aralıkları ve doz sayıları her hastaya göre değişkenlikler gösterebilir.
Yüksek dereceli kanserlerde hastalığın tekrarlaması ve ilerlemesini önlemede BCG tedavisi, mesane içine kemoterapi verilmesine göre daha etkin görünmektedir. Mesane kanserinin hem tekrarını önleme hem de ilerlemesini önlemede BCG tedavisi etkinliği kanıtlanan tek tedavidir. Bunun yanında BCG tedavisinin bazı yan etkileri bulunmaktadır.
Yaygın Ta Mesane Kanseri Tedavisi
Ta tümör bazen tüm mesanenin içini doldurabilir ve TUR M ameliyatı ile temizlenmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda mesanenin alınması (radikal sistektomi) gerekebilir.
Sonuç
Ta mesane kanseri tedavisi TUR-M ameliyatı ile başlar. Transüretral mesane rezeksiyonu olarak bilinen bu yöntemde mesanedeki tümör dokusu cerrahi olarak çıkarılır. Bu işlem, tümörün mesaneden temizlenmesini sağlar. Ancak, kanser tekrarlayabilir yani nüks edebilir, bu yüzden hastalar TUR M sonrası düzenli aralıklarla takip edilmelidir. Kanserin tekrar etmesinin ve evre atlamasının önlenmesi amacıyla, intravezikal tedavi (mesane içine ilaç uygulama) uygulanır. Bu tedavi, tümörün tekrarlama ve ilerleme riskini azaltmaya yardımcı olur. İntravezikal BCG tedavisi, yüksek riskli hastalarda genellikle tercih edilen bir seçenektir. Tedavi sonrasında uzun süreli izlem, nükslerin erken tespiti ve tedavisi için önemlidir.
Prof. Dr. Yusuf İLBEY
Üroloji Doktoru
Kaynak: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bladder-cancer/diagnosis-treatment/drc-20356109