Mesane Kanseri Hangi Organlara Sıçrar?

Mesane Kanseri Hangi Organlara Sıçrar?

Mesane kanseri hangi organlara sıçrar? Mesane kanseri ya da mesane tümörü, mesane duvarının iç yüzü örten ve üretelyum adı verilen  tabakadaki hücrelerden köken alır. Buradaki hücrelerin anormal olarak bölünüp çoğalması sonucu mesane kanseri oluşur. Kanser hücreleri bu tabakada kalır ve kas tabakasını tutmazsa, buna yüzeysel mesane kanseri denir. Mesane kanserlerinin %90 kadarı yüzeyedir. Bu kanserler mesanenin alınmasını gerektirmeden tedavi edilebilir. Ancak bazen kanser hücreleri, mesanenin iç tabakasından çıkarak kas tabakasını tutar. Buna invaziv mesane kanseri denir. Bu durumda mesanenin tamamen çıkarılması gereklidir. Bu işleme sistektomi denir. Eğer hastalık bu evrede iken tedavi edilmezse, kanser hücreleri lenf düğümlerine ve diğer organlara da yayılabilir. Mesane kanserinin tedavisi, hastalığın evresine göre belirlenir.

Mesane Kanseri Hangi Organlara Sıçrar?

Mesane duvarı içte mukoza tabakası ve onun dışında kas tabakasından oluşur. En dışta ise yağ tabakası bulunur. Mesane kanseri, mesanenin içini örten mukoza tabakasından başlar. Fark edilmediğinde veya tedavi edilmediğinde kanser, mesanenin iç tabakasından daha derinlerde doğru ilerler. Mesane duvarındaki kas tabakasına, mesanenin etrafındaki yağ dokusuna, lenf bezlerine,  prostat, uterus ya da vajina gibi komşu organlar ve kemik, karaciğer, akciğer gibi uzak organlara yayılır. Mesane kanserinin sıçradığı organa göre belirtiler görülür.

Özetleyecek olursak; mesane kanseri mesanenin en iç tabakasından başlar. Tedavi edilmezse kanserin kökleri mesane duvarına doğru ilerleyerek derinleşir. Daha sonra mesane duvarının dışına çıkarak etraftaki dokulara ve organlara, lenf bezlerine yayılır. Kana karışan kanser hücreleri uzak organlara yayılır. Mesane kanserinin en sık sıçradığı organlar, leğen kemiği başta olmak üzere diğer kemikler, akciğer ve karaciğerdir.

Yüzeysel Mesane Kanseri Hangi Organlara Sıçrar?

Yüzeysel mesane kanseri mesanenin iç yüzeyini örten mukoza tabakasında sınırlı kalan kanser demektir. Bu kanser türü burada sınırlı kalır ve diğer organlara metastaz yapmaz. Ancak, tedavi edilmezse, zamanla mesane duvarının daha derin tabakalarına doğru ilerleyebilir ve mesane dışına çıkarak başka organlara yayılabilir.

İnvaziv Mesane Kanseri Hangi Organlara Sıçrar?

İnvaziv mesane kanseri, mesane duvarının kas tabakasını tutmuş kanser demektir. Tedavi edilmezse masane duvarının derinliklerine doğru büyümeye devam eder ve mesane çevresindeki dokulara yayılır. Hatta kan damarları veya lenf damarları vasıtasıyla uzak organlara veya lenf bezlerine yayılır. İnvaziv mesane kanseri, daha ciddi bir seyir gösterir. Bu yüzden tedavi planlamasının iyi yapılması gerekir. Erken tanı ve uygun tedavi, invaziv mesane kanserinin seyrini önemli ölçüde etkileyebilir.

Aklınıza takılan bir soru varsa, sormaktan çekinmeyim!

Prof. Dr. Yusuf İLBEY

Üroloji Doktoru

İstanbul-Türkiye