Yapay Mesane Kimlere Yapılmaz?
Yapay mesane kimlere yapılmaz? Yapay mesane (yeni mesane, neobladder) her hasta için uygun olmaz. Bu yüzden ancak belirli koşullara sahip hastalar için önerilir. Yapay mesane, çeşitli nedenlerden dolayı mesanenin tamamen çıkarılmasının gerektiği durumlarda düşünülür. Ancak, bazı durumlar ve sağlık koşulları, bu tür bir cerrahiyi uygun olmayan hale getirebilir.
Yapay Mesane Nedir?

Yapay Mesane
Yapay mesane veya bağırsak mesane, mesane kanseri, mesane travması veya diğer nedenlerle mesanesini kaybetmiş olan hastalar için yapılan bir cerrahi işlemdir. Yapay mesane, hastanın idrarı depolamak ve atmak için doğal mesanenin yerine geçen yapay bir organ olarak tasarlanır. Bu işlem, ürolojik cerrahinin ileri düzey bir uygulamasıdır ve hastanın yaşam kalitesini artırmayı hedefler.
Yapay Mesane Kimlere Yapılmaz? Kimlere Yapılır?
Evet, Yapay mesane kimlere yapılmaz? Kimler uygun değildir? Yapay mesane, mesanenin alınması (radikal sistektomi) sonrası idrar yönlendirme yöntemlerinden biridir. Bağırsaktan oluşturulan yeni bir mesanenin üretraya bağlanarak hastanın doğal idrar yapma mekanizmasını koruması amaçlanır. Ancak, her hasta için uygun değildir.
Yapay mesane için öncelikle hastanın bu işlem için uygun olması gerekir. Mesane içindeki tümörün çok yaygın olmaması gerekir. Yine mesane boynu ve prostatik üretrada tümör olmaması önemlidir. Yoksa yapay mesanenin bağlandığı üretra adı verilen idrar kanalında tümörün nüks etme riski vardır.
Hastanın karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının iyi olması gerekir. hastanın psikolojik ve nörolojik bir hastalığının olmaması da çok önemlidir. Yine gerektiğinde hastanın kendisine sonda takarak yapay mesanesini boşaltması gerekebileceğinden, bu işi yapabilecek el becerisine sahip olması ve ortopedik özürlü olmaması gerekir.
Yapay Mesane Kimler İçin Uygundur?
Genel Sağlık Durumu Uygun Olan Hastalar
- Kardiyovasküler veya pulmoner sorunları ciddi olmayan, büyük bir cerrahiyi tolere edebilecek hastalar
- Postoperatif rehabilitasyonu kaldırabilecek genel sağlık durumu iyi olan bireyler
Tümör Evresi Uygun Olanlar
- Kas invaziv mesane kanseri (T2-T3a, N0, M0) hastaları
- Lenf nodu metastazı olmayan hastalar
- Üretra ve üreter invazyonu olmayan hastalar
Bilişsel ve Fiziksel Kapasitesi Yeterli Hastalar
- Postoperatif dönemde yeni mesaneyi kullanmayı öğrenebilecek mental kapasiteye sahip olanlar
- Yeni mesaneyi boşaltma sürecini yönetecek fiziksel kabiliyeti olan hastalar
Böbrek Fonksiyonları İyi Olan Hastalar
- Kreatinin klirensi yeterli düzeyde olan
- Ciddi kronik böbrek yetmezliği bulunmayan hastalar
Yapay Mesane Kimler İçin Uygun Değildir?
Yapay mesane, her hasta için uygun bir seçenek değildir.
Yapay mesane kimlere yapılmaz? sorusunun cevabı kanseri ileri evrede olan hastalardır. Özellikle kanser lenf bezlerine, üretraya veya diğer organlara yayılmışsa, bu yöntem için uygun aday değildir.
Yapay mesane kimlere yapılmaz? sorusunun bir başka cevabı ciddi böbrek veya bağırsak hastalığı olanlardır. Özellikle böbrek yetmezliği, Crohn hastalığı veya diğer bağırsak problemleri yaşayan hastalar, bu tür bir ameliyat sonrası komplikasyon riski taşıyabilir.
Nörolojik sorunları olan hastalar, örneğin Parkinson, felç veya demans gibi hastalıkları olan bireyler, yeni mesaneyi kontrol etmekte zorlanabileceğinden bu yöntem onlar için uygun olmayabilir. Yapay mesane kimlere yapılmaz? sorusunun bir başka cevabı da bu tür nörolojik hastalıkların olduğu hastalardır.
Ayrıca, pelvik bölgeye radyoterapi almış hastalarda, radyoterapinin bağırsak dokularına zarar vermesi nedeniyle yapay mesanenin düzgün çalışması veya iyileşmesi risk taşıyabilir. Bu nedenlerle, yapay mesane seçeneği her hasta için dikkatle değerlendirilmelidir.
Yapay mesane kimlere yapılmaz? Aşağıdaki durumlarda yapay mesane yapılmaz;
Lokal veya Metastatik İleri Evre Kanseri Olanlar
- Lenf nodu pozitif (N1, N2, N3) veya uzak metastazlı (M1) hastalar
- Üretra veya üreter tutulumu olan hastalar
Bilişsel ve Fiziksel Fonksiyonları Yetersiz Olanlar
- Demans, Parkinson, felç gibi nörolojik hastalıkları olan hastalar (idrar kontrolünü sağlayamayabilirler)
- Ellerini veya vücutlarını yeterince kullanamayan hastalar (örneğin, spinal kord yaralanması olan hastalar)
Böbrek Yetmezliği Olanlar
- Ciddi kronik böbrek yetmezliği olan hastalar (Bağırsaklardan emilen metabolik atıklar renal fonksiyonları daha da kötüleştirebilir.)
Bağırsak Hastalıkları Olanlar
- Crohn hastalığı, ülseratif kolit, kısa bağırsak sendromu gibi bağırsak patolojileri olan hastalar (Bağırsak segmenti kullanımı sorun yaratabilir.)
Radyoterapi Geçmişi Olanlar
- Pelvik bölgeye radyoterapi almış hastalarda bağırsak bütünlüğü bozulmuş olabilir, bu da anastomoz iyileşmesini zorlaştırır.
Sonuç
Yapay mesane kimlere yapılmaz? Yapay mesane, uygun hasta seçildiğinde yaşam kalitesini artıran etkili bir yöntemdir. Ancak, tüm hastalar için ideal bir seçenek değildir. Hasta seçiminde onkolojik güvenlik, genel sağlık durumu, fonksiyonel kapasite ve böbrek fonksiyonları dikkatle değerlendirilmelidir. Bu nedenle, yapay mesane öncesi doktorunuzla detaylı bir şekilde konuşarak yapay mesanenin tüm riskleri ve avantajları değerlendirilmeli ve en uygun tedavi seçeneğini belirlenmelidir.
Prof. Dr. Yusuf İLBEY
Üroloji Doktoru
Kaynaklar: