TUR Mesane Ameliyatı Nedir?

TUR Mesane Ameliyatı Nedir?

TUR mesane ameliyatı ya da TUR ameliyatı, mesane kanserinin tanı ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Halk arasında kapalı mesane tümörü ameliyatı olarak da bilinir. Bu ameliyatta, idrar kanalından rezektoskop denilen özel bir alet ile girilerek, mesane içindeki kanser dokusu küçük parçalar halinde kesilerek dışarıya çıkarılır. Rezektoskop ucunda yarım halka şeklinde bir tel bulunur. Yarım ay şeklindeki bu telden elektrik akımı geçirilir. Tel kızarak ısınır. Kızgın halka tel sayesinde mesane içindeki kanser dokusu küçük yongalar halinde kesilir. İşlem sırasında mesaneye gönderilen bu parçalar daha sonra idrar kesesinden dışarıya alınır.  TUR;  TransUretral Rezeksiyon kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasından oluşur. Üretra (idrar kanalı) yolundan girilerek mesane kanserinin küçük parçacıklar şeklinde kesilmesi anlamına gelir.

TUR Ameliyatı Ne Demek?

TUR ameliyatı kası tutmayan mesane kanserlerinin tedavisinde uygulanır. TUR ameliyatı dendiğinde, üretradan  girilerek uygulanan mesane kanseri ameliyatı ya da prostat ameliyatı anlaşılır. Bu yazıda anlattığım ise mesane TUR ameliyatıdır. TUR mesane ameliyatı, yukarıda da bahsettiğim gibi, idrar yolundan girilerek mesane içinde görülebilen tüm tümörlerin kapalı yöntemle alınmasıdır. Bu ameliyat genellikle spinal anestezi (belden yapılan iğne) ile yapılır, ancak genel anestezi ile de yapılabilir. İşlem sırasında, mesane içinde görülen tüm kanser dokuları kesilerek alınmalıdır. Ayrıca, tümör tabanından da ayrıca parça alınarak patolojik incelemeye gönderilmelidir. Yine işlem sırasında varsa şüpheli alanlardan doku alınarak incelenmelidir.

TUR Mesane Ameliyatı Nasıl Yapılır?

TUR mesane ameliyatı

Mesane kanserinde TUR ameliyatı

TUR mesane ameliyatı uygulanan hastaya genellikle spinal yani belden yapılan bir anestezi yapılır. Hasta özel bir masaya alınır. Üretra adı verilen idrar kanalından rezektoskop denilen özel bir cihaz ile girilir. Bu işlem sırasında mesane özel bir sıvı ile yıkanır. Böylece hem görüntü net olur hem de mesane dolu kalır. İlk önce mesane içerisinde bulunan tümörün yeri, sayısı ve büyüklüğü tespit edilir. Daha sonra mesane içerisindeki gözle görülen tüm tümörler kesilerek çıkartılır. Tümör tamamen çıkarıldıktan sonra, en son olarak tümörün tabanından ve eğer varsa mesanedeki şüpheli yerlerden de ayrıyeten patolojik inceleme için parçalar (biyopsi) alınır.

Ameliyatta çıkarılan kanser dokusu patolojik olarak incelenir. patoloji raporuna göre en uygun olan tedavi şekli belirlenir. Yapılan patolojik incelemede tümörün cinsi, türü, derecesi (saldırganlık oranı) ve evresi (tümörün mesane tabakalarını ne kadar tuttuğu) tespit edilir. Bunlara göre hastanın belki ek tedavi alması ya da mesanesinin alınması (sistektomi) gerekebilir. TUR mesane ameliyatı bittiğinde, hastaya geçici olarak bir idrar sondası konur. Takılan bu sonda çıkarılan mesane kanserinin büyüklüğüne göre 1 ila 2 gün arasında kalır. TUR ameliyatı için hastanın hastanede yatış süresi genellikle 1-2 gün kadardır.

TUR Mesane Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Ameliyat süresi, mesanedeki tümörün sayısına ve büyüklüğüne bağlıdır. Eğer tümör dokusu 1-2 cm ise 10-15 dakika sürebilir. Ama mesane içinde çok sayıda ya da büyük tümör dokusu varsa ameliyat 1-2 saat bile sürebilir.

TUR Mesane Ameliyatı Sonrası Cinsellik Nasıldır?

Mesane içindeki kanser dokusunun TUR ameliyatı ile temizlenmesinden sonra hastaya idrar sondası takılır. Bu sonda 1-2 gün sonra genellikle çekilir. Mesane TUR ameliyatı cinsellik üzerine etkili değildir. İdrar sondası alındıktan sonra hasta isterse cinsellik yaşayabilir.

TUR Mesane Ameliyatı Sonrası Kanama Olur Mu?

TUR ameliyatı sırasında mesanedeki tümör dokusu halka şeklindeki bir tel ile küçük parçalar şeklinde kesilerek çıkartılır. Üzerinden elektrik akımı geçirilen tel, tümör dokusunu keser. Bu sırada tümördeki damarlarda kesildiğinden kanama olur. Kanayan damarlar yine bu tel halka ile mühürlenir ve kanama durdurulur. Ancak kan damarlarından küçük sızıntılar olabilir. Bunlar idrar rengini kırmızıya boyar. Ameliyattan sonra kanama ve pıhtılaşma olmaması için mesaneye bir sonda takılır ve mesane bir gün boyunca suyla yıkanır. Daha sonra yıkama kesilir. İdrar rengi normal ise sonda çekilir. Bazen ameliyat sırasında kanayan damarların iyi kapanmaması nedeniyle ameliyattan sonraki dönemlerde kanama olabilir. Bu durumda idrar rengi koyu kırmızıdır. Kanamadan dolayı kan pıhtılaşır ve hastanın sondasını tıkayabilir. Hasta tekrar ameliyathaneye alınıp kanayan damarlar bulunarak kanama durdurulur.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.