Mesane Kanseri Ameliyatı Nedir?

Mesane Kanseri Ameliyatı Nedir?

Mesane kanseri ameliyatı, mesane kanseri tedavisinde uygulanan bir ameliyat yöntemidir. Ameliyatın kapalı ve açık olmak üzere iki türü vardır. Kapalı ameliyat TUR-mesane adıyla bilinir. Açık ameliyat ise sistektomi yani mesanenin alınmasıdır. Mesane kanseri (mesane tümörü), idrar kesesinin kötü huylu bir hastalığıdır. Mesane kanserinin tedavisi hastalığın bulunduğu evreye göre değişir. Mesane kanseri ameliyatı, erken evre yani başka organlara sıçramamış olan mesane kanserlerinde uygulanır. Eğer hastalık henüz mesane kasına yayılmamışsa,  kapalı mesane kanseri ameliyatı (TUR-M) yeterli olabilir. Patoloji sonucuna göre bazen mesane içine kemoterapi ilacı veya BCG (verem aşısı) vermek gerekebilir. Hastalık mesane kasını tuttuysa radikal sistektomi adı verilen mesanenin alınması ameliyatı gerekir. Radikal sistektomi sonrası ileal loop veya ileal mesane (yapay mesane) gibi işlemler uygulanır.

Mesane Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mesane kanserinin tedavisi hastalığın evresine göre belirlenir. Hastalığın diğer organlara yayılıp yayılmadığı araştırılır. Buna evreleme denir. Doğru bir tedavi için doğru evreleme yapılmalıdır. Evreleme için BT, MR, ultrason radyolojik tetkikler gerekebilir. Evrelemede en önemli aşama TUR-M ameliyatıdır. Bu hem evreleme hem de tedavi için gerekli bir işlemdir.

Mesane Kanseri Ameliyatı Hangi Yöntemler İle Yapılır?

Mesane kanseri ameliyatında kullanılan 3 değişik yöntem bulunmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kullanılan teknikler de zamanla değişebilmektedir. Günümüzde mesane kanseri ameliyatı açık ve kapalı olarak yapılabilir. Kapalı olarak uygulanan ameliyatlar TUR-M ameliyatı, laparoskopik ve robotik yöntemler ile uygulanan ameliyatlardır. Mesane kanseri ameliyatında kullanılan yöntemleri şunlardır;

  • TUR-M ameliyatı
  • Açık radikal sistektomi
  • Robotik radikal sistektomi
  • Laparoskopik radikal sistektomi

TUR Mesane Kanseri Ameliyatı

TUR-Mesane Ameliyatı

TUR-Mesane Ameliyatı

Mesane kanserinin hem tanı hem de tedavisinde kullanılır. TUR-mesane ameliyatının açılımı Transüretral Rezeksiyon (TUR) ameliyatıdır. İdrardan kan gelmesi durumunda mesane kanserinden şüphe edildiğinde ya da başka nedenlerden dolayı yapılan ultrason ya da tomografi gibi durumlarda mesnede kanserden şüphe edildiğinde, TUR mesane ameliyatı yapılır. İşlem, ucunda kamera ve kazıma bıçağı olan bir alet ile idrar yolundan girilerek kapalı olarak gerçekleştirilir. İşlem tamamlandığında, ilk 6 saat içinde mesane içine kemoterapi ilacı verilir.

Radikal Sistektomi ile Mesane Kanseri Ameliyatı

sistektomi

sistektomi

Radikal sistektomi, mesanenin tamamının çıkarılması işlemidir. Radikal sistektomi, genellikle başka organlara sıçramamış olan kanserler için tercih edilir. Bazen, başka organlara sıçrayan mesane kanserlerinde bile kanamaların önüne geçebilmek için de uygulanabilir.

Radikal sistektomi ameliyatında, erkeklerde mesane ile birlikte prostat ve meni keseleri de çıkarılır. Kadınlarda ise mesanenin yanında uterus, yumurtalıklar ve vajinanın bir kısmının da çıkarılır. Kadınlarda, yumurtalıkların çıkarılması nedeniyle kısırlık ve erken menopoz görülür. Radikal sistektomi ameliyatı büyük bir ameliyattır. Radikal sistektomi sorası, mesane etrafındaki lenf bezleri de çıkartılır.

Normalde idrar mesanede depolanır ve daha sonra dışarı atılır. Mesane alındıktan sonra, idrarın depolanacağı bir yer kalmaz. Mesane alındıktan sonra ya idrar kanallarının uçları bağırsaklardan alınan bir parçaya bağlanır, daha sonra bu bağırsak parçasının da bir ucu karın duvarına bağlanır. Bağırsağın karın duvarına bağlandığı yere özel bir torba takılır. Bu torbaya ürostomi torbası denir. İdrar, bu torbada birikir.