Mesane Kanseri Ameliyat Olmazsa Ne Olur?

Mesane Kanseri Ameliyat Olmazsa Ne Olur?

Mesane kanseri ameliyat olmazsa ne olur? Mesane kanseri, idrar torbası ya da mesane adı verilen organdan köken alan ve sık görülen bir kanser türüdür.  Mesane kanseri daha çok yaşlılarda görülen bir hastalıktır ve ortalama görülme yaşı 73’tür.

Mesane Kanseri Nedir?

Mesane, karın alt bölgesinde bulunan,  idrarı depolayan ve dışarı atılmasını sağlayan bir organdır. Mesanenin görevi idrarı depolamaktır. Böbreklerde üretilen idrar, üreter adı verilen tüpler vasıtasıyla mesaneye iletilir. İdrar kesesinin kasılmasıyla, içerideki idrar, üretra adı verilen idrar kanalından dışarı atılır. Mesane kanseri veya mesane tümörü, mesanenin  içini döşeyen tabakadaki hücrelerden köken alır. Erkeklerde kadınlara göre 3-4 kat daha fazla görülür. Bunun en önemli nedeni sigara tüketiminin ve diğer kanserojen maddeler ile karşılaşmanın erkeklerde daha fazla olmasıdır.

Mesane Kanseri Tedavisi Nasıldır? 

Mesane kanseri tedavisi, hastalığın evresine bağlıdır. Hastalık eğer kası tuttuysa mesanenin alınması gerekir. Buna sistektomi adı verilir. Bu ameliyatta mesane ve etrafındaki dokular birlikte çıkarılır. Hastalık eğer kası tutmadıysa mesanenin alınmasına gerek yoktur. Bazen her ne kadar hastalık kası tutmamış olsa da, kası tutma ihtimali varsa bu durumda yine mesane alınır. Mesane kanseri ameliyat olmazsa hastalık ilerler ve tedavisi daha zor hale gelir.

Mesane Kanseri Ameliyat Olmazsa Ne Olur?

Mesane kanserinin en iyi tedavisi cerrahidir. Mesanede kitle tespit edildiğinde ilk yapılması gereken iş, TUR-Mesane adı verilen işlemdir. Bu işlem hem tanı, hem evreleme, hem de tedavi için gereklidir. Bu işlemden sonra gelen patoloji sonucunda kanserin kası tuttuğu görülürse ve hastalık vücudun başka yerlerine yayılmamışsa mesanenin çıkarılması gerekir. Eğer mesane kanseri ameliyatı olmazsa, bu durumda hastalık ilerler. Mesane duvarına tamamen yayılır, hatta mesane dışına çıkarak etraftaki organlara yayılır. Kana karışan kanser hücreleri, uzak organlara yayılır ve oralarda da kanser oluşumuna neden olur. Buna metastaz adı verilir. Bu yüzden mesane kanserinin eğer metastaz yapmamışsa mutlaka ameliyat ile temizlenmesi gerekir. Bazen metastaz olsa bile aşırı kanaması olan hastalarda, kanamayı önlemek amacıyla da mesane alınabilir.

Sonuç olarak, mesane kanserinin en etkin tedavisi ameliyattır. Mesane kanseri ameliyat olmazsa hastalık tedavi edilemez, giderek ilerler ve tedavisi daha zor hatta imkansız hale gelir.

 

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.