Mesane kanserine ne iyi gelir?
Mesane kanserine ne iyi gelir? Mesane kanseri, idrar kesesinin içini döşeyen tabakadaki hücrelerden kaynaklanır. Mesane, halk arasında idrar torbası ya da kesesi olarak bilinir. Karın alt bölgesinde bulunur. İdrarı depolayacak şekilde esneyebilme özelliğine sahiptir. Kasılarak içindeki idrarın dışarıya atılmasını sağlar. Mesane kanseri nedir, mesane kanserinden korunmak için ne yapmalı, mesane kanserine ne iyi gelir?
Mesane Kanseri Nedir?
Mesane kanseri, mesanenin içini döşeyen hücrelerden köken alır. Erkeklerde kadınlara göre 3-4 kat daha fazla görülür. Bunun nedeni muhtemelen, sigara kullanımının ve diğer kanser yapıcı maddelere erkeklerin daha çok maruz kalmasıdır. Erkeklerde en sık görülen yedinci kanserdir. Mesane kanseri daha çok yaşlı insanlarda görülür. Bu kansere yakalanan kişiler genellikle 50 yaşın üzerindedir.
Mesane Kanserine Ne İyi Gelir?
Peki, mesane kanserine ne iyi gelir, nelere dikkat etmek gerekir? Mesane kanseri oluştuktan sonra, tedavi olmaktan başka ona iyi gelen bir şey yoktur. Bu yüzden bir an önce tedavi olmak gerekir. Mesane kanserinin kesin nedeni belli değildir. Ancak mesane kanseri için bazı risk faktörleri vardır. Bunları iyi bilip, mümkün olanlarından uzak durmak gerekir. Bu risk faktörlerden bazıları önlenebilir (sigara ve kanserojen madde maruz kalmak), bazıları ise önlenemez (yaş, genetik ve ailesel yatkınlık) faktörlerdir.
Mesane Kanserine Ne İyi Gelir? Mesane kanserine yakalanmamak için en iyi yol risk faktörlerinden uzak durmaktır.
Sigarayı bırakmak: Sigara, bilinen en önemli risk faktörlerinden biridir. Sigara içenlerde mesane kanseri 3-4 kat daha fazladır. Bunda içilen sigaranın sayısı ve kullanım süresi de önemlidir. Sigarada içerisinde bulunan bazı kanserojen maddelerin kansere neden olduğu düşünülmektedir.
Kanserojen maddelerden uzak durmak: Özellikle kuru temizleme, boya, lastik, tekstil ve kauçuk, alüminyum sanayinde çalışan işçilerde mesane kanseri daha sık görülür.
İdrar yolu enfeksiyonlarına yakalanmamak: Sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonları, uzun süre takılı olan idrar sondası, mesane taşı gibi nedenler mesane kanseri için risk oluşturur.
İlaç kullanmamak: Ağrı kesici bir ilaç olan fenasetin, bir kanser ilacı olan siklofosfamid ve şeker hastalığında kullanılan bir ilaç olan pioglitazon mesane kanseri için riskli olan ilaçlardır.
Radyasyona maruz kalmamak: Özellikle jinekolojik kanserler veya başka nedenlerden dolayı mesanenin olduğu bölgeye uygulanan ışın tedavisi, mesane kanseri için risk oluşturmaktadır.
Bol su tüketin: Fazla su tüketmek mesane kanseri gelişimini önler. Bunun nedeni, muhtemelen mesanenin daha sık boşalmasıdır. Böylece idrarda bulunan kanserojen maddeler, mesanede daha az kalır.
İçme sularına dikkat edin: İçme sularının klorlanması ve içeriğinde trihalometan seviyesinin yüksek olduğu sular, içme suyunda bulunan arsenik miktarının fazla olması mesane kanseri riskini artırır.
Saç boyası kullanmayın: Saç boyası kullanımı ile mesane kanseri riski arasındaki ilişki olduğu iddia edilmiştir. Kalıcı saç boyası kullanan kişilerde, bazı bünyelerde NAT2-asetilasyonunu yavaş olur. Bu kişilerde mesane kanseri risk artışı saptanmıştır.
Sağlıklı beslenin: Bitkilere sarı, turuncu, kırmızı gibi parlak renkleri veren flavonoid adı verilen bir maddedir. Bu maddenin vücutta antioksidan özelliği bulunmaktadır. Bol sebze ve zeytinyağı tüketiminin olduğu Akdeniz diyeti ile beslenenlerde mesane kanserinin daha az görüldüğü bildirilmektedir.
Genetik ve ailesel yatkınlığı olanlar daha dikkatli olmalı: Ailesinde mesane kanseri olan kişilerde, mesane kanserine yakalanma riski daha yüksektir. Bu yüzden bu kişilerin risk faktörlerinden özellikle uzak durmaları ve düzenli kontrollerini yaptırmaları gerekir.
Mesanesinde doğumsal kusuru olanlar: Doğumdan sonra göbek deliği ile mesane arasındaki bağlantı kapanır. Doğumdan önce var olan bu bağlantıya urakus adı verilir. Bazı kişilerde bu kanalın tamamı veya bir kısmı doğumdan sonra da açık kalır. Bu ileride mesane kanserine dönüşebilir.
Mesane Kanserine Ne İyi Gelir? Mesane kanseri için risk faktörü olduğu gösterilmiş durumlardan uzak durmak, mesane kanserine yakalanmamak için önemlidir. Eğer mesane kanserine yakalandıysanız, yapmanız gereken bir an önce ürolog doktora gitmenizdir.
Sonuç;
Mesane kanseri tedavisinde erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri büyük önem taşır. Bunun yanı sıra sağlıklı yaşam tarzı, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme gibi önleyici faktörler, kanserle mücadelede yardımcı olabilir. Mesane kanseriyle mücadele eden bireylerin tedavi sürecinde doktorlarının önerilerine uymaları ve psikolojik destek almaları da son derece önemlidir. Unutulmamalıdır ki, her bireyin durumu farklıdır ve tedavi süreci kişiye özel olmalıdır. Dolayısıyla, kanserle ilgili her adımda profesyonel tıbbi rehberlik almak, en iyi sonuçları elde etmek için kritik rol oynamaktadır.
Prof. Dr. Yusuf İLBEY
Üroloji Doktoru