Mesane Kanserinde BCG Aşısı Nedir?

Mesane Kanserinde BCG Aşısı Nedir?

Mesane kanserinde BCG aşısı ya da BCG tedavisi, kas tabakasını tutmamış olan mesane kanserinde kanserin tekrar etmesini ve ilerlemesini önlemek amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç aslında zayıflatılmış verem mikrobudur. Etkisini, mesanenin duvarındaki bağışıklık sistemi hücrelerini uyarmak suretiyle gösterir. Böylece uyarılan bağışıklık sistemi hücreleri, mesane kanseri hücrelerini tanır ve onları öldürerek yok eder. Bu tedavi sayesinde mesane kanserinin tekrarlaması ve kanserin mesane duvarında daha derinlere inmesi önlenmiş olur.

Mesane Kanserinde BCG Aşısı Nasıl Yapılmaktadır?

BCG Aşısı

BCG Aşısı

BCG ilacı, sulandırılarak bir sonra aracılığıyla mesane içine gönderilir. BCG aşısının etkili olabilmesi için mesane içine doğrudan temas etmesi gerekir. BCG ilacı normalde bir şişe içinde kuru bir haldedir. 50 ml serum fizyolojik ile sulandırılır ve mesane içerisine verilir. İçeriye verilen bu sıvının 2 saat kadar mesane içerisinde tutulması gerekir. Bu yüzden hasta idrarını yapmaz. İçerideki BCG’ sıvısını, mesanenin her tarafına temas etmesi için, hasta sırt üstü, yüz üstü, sol yan ve sağ yan tarafına yatmalıdır. Mesaneye BCG aşısı verilmeden önce çay, kahve ve su gibi sıvıların alımının kısıtlanması gerekir. Böylece idrar içindeki ilaç daha yoğun miktarda olur.

Mesane İçine BCG Tedavisi Hangi Sıklıkla Uygulanır?

Mesane içine BCG aşısı  uygulanacak olan kişilerde, ilk önce hatada 1 olmak üzere 6 hafta süreyle mesaneye BCG aşısı verilir. Buna indüksiyon (başlangıç) tedavisi adı verilir. Bu sürenin bitiminde, daha sonraki tedavi hastanın risk grubuna göre değişir. Düşük risk grubunda bulunan hastalara BCG tedavisi hiç yapılmaz. Orta risk grubundaki hastalara 1 yıl,  yüksek risk grubundaki hastalara 3 yıl süre ile mesaneye BCG aşısı uygulanır.

Orta risk gurubunda tedavisi 1 yıl sürecek olan hastalarda idame tedavi sonrası dönemde mesane içine BCG aşı uygulaması 3., 6., ve 12. ayda birer hafta arayla olmak üzere 3’er doz şeklinde yapılır. Yüksek risk grubunda olup tedavisi 3 yıl sürecek olan hastalarda tedavisi ise; 3., 6., 12., 18., 24., 30., ve 36. ay birer hafta arayla yapılan 3’er doz şeklinde uygulanır.

Mesane Kanserinde BCG Aşısı Hangi Durumlarda Yapılmaz?

BCG tedavisinin bazı durumlarda yapılmaması lazım. Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı olan kişilerde BCG tedavisi yapılmamalıdır. Bu hastalarda mesaneye BCG aşısı yerine mesane içine kemoterapi ilaçlarının verilmesi daha uygundur. Ayrıca hastada aktif idrar yolu enfeksiyonu varsa ya da idrar kanaması varsa BCG tedavisi yapılmamalıdır.

BCG Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Mesane kanserinde mesaneye uygulanan BCG aşı tedavisinin en sık görülen yan etkisi, nezleye benzer bir duruma neden olmasıdır. Burun akıntısı, hafif ateş, üşüme, titreme, yorgunluk ve eklemlerde ağrı görülebilir. Bu durum genellikle 2-3 gün içinde kendiliğinden geçer. Bunun dışında, mesaneye verilen BCG aşısı, idrar yaparken yanma, sızlama, acıma ve sık idrara gitme gibi durumlara neden olur. Bazen idrardan kan da gelebilir. Çok nadir olarak, BCG’ mikrobunun kana karışması sonucu ciddi enfeksiyonlar (BCG sepsisi) görülebilir. BCG sepsisinde en önemli bulgu, ateş düşürücüler ile düşürülemeyen ateştir. Böle bir durumda derhal doktora haber verilmelidir. BCG tedavisinin yan etkisinin görüldüğü hastalarda, tedaviye BCG yerine mitomycin C ya da başka kemoterapi ilaçları ile devam edilir.

Mesane İçine Uygulanan BCG Aşısı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

BCG aşısının içerisinde zayıflatılmış verem (tüberküloz mikrobu) bulunmaktadır. Verem aşısı olarak da kullanılan bu mikrop, insandan insana bulaşabilir. Bu yüzden uygulama bittikten sonra BCG mikrobun içeren idrar yapıldıktan sonra şunlara dikkat edilmelidir;

  • BCG mikrobunun bir an önce mesaneden atılması ve mesanenin temizlenebilmesi için fazla miktarda su içilmelidir,
  • İdrar yaparken, idrarın etrafa sıçramamasına özen gösterilmelidir. Bu yüzden idrarın oturularak yapılması daha iyi olur.
  • Tuvalette idrarın sıçradığı yerler çamaşır suyu ile iyice temizlenmelidir.
  • BCG tedavisini sonunda, mesanedeki idrar yapıldıktan sonra, tuvalete 2 kapak kadar sulandırılmamış saf çamaşır suyu dökülmeli ve 15 dakika bekledikten sonra sifon çekilmelidir.
  • BCG tedavisi bitiminde, mesanedeki idrar yapıldıktan sonra, eller iyice yıkanmalıdır.
  • Mesaneye BCG tedavisi uygulandıktan sonraki 48 saat içerisinde cinsel ilişkiye girilmemelidir. Ayrıca 1 hafta boyunca cinsel ilişki sırasında prezervatif (kondom) kullanılmalıdır.
  • BCG tedavisi uygulanan kadın hastalar, tedavileri tamamlanana kadar hamile kalmamaya dikkat etmeliler ve bebeklerini emzirmemelidirler.