Mesane Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Mesane Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Mesane kanseri nasıl anlaşılır? Mesane, böbreklerde üretilen idrarı depolayan kaslardan oluşan bir organdır. Mesane idrar kesesi olarak da bilinir. İçi boş bir organ olan mesane, idrar ile doldukça genişleme özelliğine sahiptir. Yani esneme özelliğine sahiptir. Mesane kanseri, mesanenin iç yüzeyini örten mukoza tabakasındaki hücrelerden köken alır.

Mesane kanserinin neden oluştuğu tam olarak bilinmez. Ancak bilinen bazı risk faktörleri vardır. Bunların başında sigara kullanımı gelmektedir. Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullananlarda kullanmayanlara göre mesane kanseri 5 kat daha fazla görülür. Yaşlanma, erkek olmak, tekstil, kauçuk, deri, boya, asfalt, kimya, akü sanayi gibi iş kollarında çalışıyor olmak, sık idrar yolu enfeksiyonları, yeterli miktarda sıvı tüketmemek, idrarı bekletmek, katkı maddeli besinleri aşırı tüketmek ve birinci derece yakınlarında mesane kanseri öyküsü olmak da mesane kanseri için risk faktörleridir.

Mesane Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Mesane kanseri nasıl anlaşılır? Hangi belirtiler mesane kanserini akla getirmeli? Mesane kanseri ya verdiği belirtiler ile ya da yapılan kontroller sırasında şüphe sonucu anlaşılır. Mesane kanserinin en önemli belirtisi idrarda kan görülmesidir. Bu ya gözle görülen kanama ya da idrar tahlili sırasında tespit edilen kanama şeklindedir.

Mesane kanserinde genellikle ağrısız bir kanama olur. İdrardan kan gelir. Bu kan pıhtılı olabilir. Genellikle ağrı, sızı ve idrar yanması olmadan görülen bir kanama şeklindedir. İdrarda kan illa ki mesane kanseri anlamına gelmez. Ama aksi ispat edilene kadar böyle düşünülmelidir. İdrar yolu taş hastalıkları, prostata büyümesi, idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlarda da idrarda kan görülebilir. Bazen de, başka nedenlerle yapılan ultrason ya da bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme işlemlerinde, mesanede kitle tespit edilebilir. İdrarda kan görüldüğünde ya da ultrason ya da diğer görüntüleme yöntemlerinde idrar kesesinde kitle tespit edilmesi durumunda, sistoskopi işlemi yapılmalıdır.

Sistoskopi Nedir?

Sistoskopi mesane kanseri tanısında kullanılan en önemli yöntemlerden biridir. Sistoskop, ucunda ışık ve kamera olan bir cihazdır. İdrar kanalından girilerek üretra (idrar yolu) ve mesanenin içi incelenir. Sistoskopi ile idrar kesesinde gözle görülür tümör olup olmadığına, varsa büyüklüğüne, sayısına ve yerine bakılır. Sistoskopi işlemi sırasında biyopsi ve tahlil için idrar örnekleri alınabilir.

Sistoskopi genel ya da bölgesel anestezi altında yapılır. İşlem genel anestezi altında yapılacaksa en az 6 saatlik açlık gerekir. Anestezinin şekline göre işlem, ameliyathane ya da muayene odasında yapılabilir. Hastaya sistoskopi masasına sırt üstü yatırılır. İşlem yapılacak bölge özel bir sıvı ile temizlenir ve daha sonra bacaklar iki yana doğru açılır.  İdrar kanalına, sistoskop cihazının rahat girmesi ve hastanın ağrı hissetmemesi için uyuşturucu ve kayganlaştırıcı özelliğe sahip bir jel sıkılır.

Sistoskop ile idrar yolundan girilir ve idrar  kanalı ile mesanenin içi gözle incelenir. İşlem sırasında mesane serum ile doldurulur. Böylece mesanenin genişlemesi sağlanır. Sistoskopi işlemi genellikle 10-15 dakika kadar sürer. İdrar yolu enfeksiyonu gelişmesin diye işlemden sonra antibiyotik kullanılabilir. Sistoskopiye bağlı bir kaç gün idrar yaparken yanma, sık idrar gitme ihtiyacı ve idrarda kan görülebilir.

Mesanede  Kanser Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Mesane kanseri nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir? Mesanede kanser olduğu genellikle idrarda kan görülmesiyle anlaşılır. İdrar renginin kırmızı veya pembe olması, mesane kanserinin en yaygın belirtisidir. Bunun yanı sıra, idrar yaparken ağrı, yanma hissi, sık idrara çıkma veya idrar yaparken güçlük gibi sorunlar da görülebilir. Kanserin ilerleyen aşamalarında pelvik bölgede ağrı, karın bölgesinde baskı hissi, kilo kaybı, iştah kaybı ve genel halsizlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

Bu tür belirtiler fark edildiğinde, doktorlar idrar testleri, sistoskopi, biyopsi ve görüntüleme yöntemleriyle kesin tanı koyar. Erken teşhis, tedavi sürecinin başarısını artırdığı için bu belirtiler dikkate alındığında zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması önemlidir.

Sonuç

Mesane kanseri nasıl anlaşılır? Bu sorunun cevabını özetleyecek olursak; mesane kanserinin en önemli belirtisi idrarda kan görülmesidir. Yani idrarında kan olan bir kişide mesane kanseri akla gelmelidir. İdrarda kan görülmesi ya da ultrasonda mesanede kitle tespit edilmesi durumunda sistoskopi ile yapılmalıdır.  Mesane kanseri nasıl anlaşılır? Mesane kanseri ağrısız, pıhtılı kanlı idrar ile anlaşılır. Mesane kanseri nasıl anlaşılır? Mesane kanseri sistoskopi ile anlaşılır.

Prof. Dr. Yusuf İLBEY

Üroloji Doktoru

Kaynak: https://www.nhs.uk/conditions/bladder-cancer/diagnosis/